joi, 9 septembrie 2021

Culorile chimiei

Tema „Culorile chimiei” își propune să arate legătura directă dintre chimie, fizică și biologie, urmărind dacă și cum ne poate influența viața o anumită culoare.

Un fascicul de lumină ce trece printr-o prismă se descompune (este dispersat) într-un spectru, în culorile curcubeului: Roșu-Orange-Galben-Verde-Albastru-Indigo-Violet.

Roșu, galben și albastru sunt culori primare sau fundamentale pentru că nu pot fi obținute prin amestec. Celelalte culori sunt binare, deoarece se pot obține prin amestecarea culorilor fundamentale. Culorile complementare sunt culorile care combinate în proporție egală dau lumina albă.

Ne-am propus să asociem fiecărei culori din spectrul luminii o culoare a unei substanțe obținută prin reacții chimice.

Reacțiile vor fi  efectuate pe grupe, urmând instrucțiunile din fișa de lucru, elevii aleg, prin tragere la sorți, experimentul ce urmează să îl efectueze.








Mit și realitate în alegerea carierei

 

Există situații în care tinerii nu iau deciziile optime legate de carieră deoarece sunt ghidați de anumite idei și credințe eronate despre carieră, procesul de alegere a carierei și strategiile care asigură succesul în lumea muncii. Pentru a conștientiza și a înlătura astfel de bariere ce îi împiedică în parcurgerea unui proces eficient de luare a deciziei, am discutat despre aceste convingeri (mituri) și varianta rațională de abordare a lor. Cunoașterea miturilor legate de carieră îi poate ajuta pe tineri să nu-și limiteze opțiunile și să ia decizii avizate.